donderdag 20 november 2014

Chocolade Sinterklaas Fijnknijper - Oefeningen in Gebarentaal

Sinterklaas en Zwarte Piet hebben het niet makkelijk de laatste jaren. In een uitzending van 18 november 2014 van het jeugdjournaal, werd een filmpje getoond waarin een supermarkt-bezoeker stiekem een aantal chocolade sinterklazen met haar handen fijnkneep om er dan vervolgens zelf stilletjes tussenuit te knijpen.


In deze bijdrage wilde ik stil staan bij het gebaar voor Sinterklaas, waar er twee van in omloop zijn. Ik noem hier de combinatie baard-staf, zoals op het onderstaande  - wat vage - tekeningetje is weergegeven. In de video verschijnt het gebaar op 9 seconden.

Sinterklaasgebaar: eerst baard en dan meteen door naar staf.
Als je niet genoeg van sinterklaas kunt krijgen kun je op internet allerlei sinterklaasliedjes vinden die in gebarentaal worden ondersteund, zoals 'Zie de maan schijnt door de bomen' door Ellis Bell in 2010.


In het jeugdjournaalfragment worden naast het heerlijke gebaar voor vermorzelen ook andere nuttige gebaren getoond. Wat dacht je bijvoorbeeld van 'bekend' zoals dat wordt gebruikt in het einde van het stukje in de zin: "Het is niet bekend waarom de vrouw dat heeft gedaan". Hieronder een voorbeeld (1) van de hand zoals die wijzigt nabij de linkerslaap, waarbij de duim eerst naar het hoofd gericht is alvorens te draaien om juist naar de andere kant wijzend te eindigen.Als afsluiter nog het gebaar voor supermarkt. Rond de 10 seconden komt het gebaar langs dat uit twee delen bestaat: eerst een vuist (in de vorm van de letter S), gevolgd door het handengeklap op bijvoorbeeld een veemarkt. Hieronder kun je het gebaar in haar volle glorie bewonderen (2).


Geen opmerkingen:

Een reactie posten