maandag 17 november 2014

Ziekte Ebola in Afrikaans Land - Gebaren

In een uitzending van het Jeugdjournaal van 14 november 2014 werd het onderwerp rondom een mogelijk medicijn tegen Ebola besproken. In het streven om uiteindelijk de gebarentolk bij ieder onderwerp te kunnen volgen heb ik dit aparte stukje geplaatst op youtube, om het zo beter te kunnen analyseren.

Tweede deel van Ebolavirus gebaar
Het ebolavirusgebaar begint als vuist op de borst om dan naar buiten te schieten in de bovenstaande vorm. Als je hierbij dan ook nog eens EBOLA! met je mond maakt dan is het helemaal duidelijk. Dit gebaar deed me overigens sterk denken aan het gebaar voor drone dat ik in een ander journaal tegenkwam, waarbij deze hand dan met korte schokkende bewegingen aan het trillen was. Ik heb overigens het gezicht van de tolk maar even weggeknipt omdat er vanwege de krachtige mimiek vaak wat minder charmante snapshots gemaakt kunnen worden.

Hieronder volgt de video waarin het gebaar in levende lijven valt te bewonderen:


In het begin van deze video kun je zien hoe Afrikaans land wordt gebaard: eerst is daar het gebaar voor Afrika, gevolgd door het gebaar voor land. Bij Leren Gebaren kun je zien hoe je Afrika neerzet (1). Je maakt met een hand de omtrek van Afrika van boven naar beneden. 

Daarna volgt het gebaar voor land: een rechte streep met de vlakke hand. Eveneens met dank aan de uitgebreide site van Leren Gebaren:Iets na het ebolagebaar in het jeugdjournaal maakt de tolk het gebaar voor ziekte. Hieronder kun je dat gebaar ook even zien, met de groene achterkant van de Leren Gebaren site (3). In het vervolg ga ik overigens niet eerdere keer de herkomst van een gebaar noemen, maar kun je het via de noten onderin de pagina terugvinden.


Misschien zit ik er naast, maar het lijkt wel alsof er op de kaft van het Van Dale Basiswoordenboek voor de Nederlandse Gebarentaal ook het gebaar voor ziekte wordt gemaakt. Dat zou vrij apart zijn. Laten we hopen dat ik er naast zit, want ik zou me wel een gezelliger gebaar kunnen voorstellen als kaftvulling. Hieronder toch het beeld van de kaft van het boek dat je in iedere betere boekhandel kunt vinden.
NOTEN

Geen opmerkingen:

Een reactie posten